Ne razmišljajte ni sekunde: Smjesta obrištie ove aplikacije, inače ćete žaliti cijeli život! Ono što nam mogu uraditi nije humano!

0

Dobili smo informaciju da su čak 24 mobilne aplikacije zaražene virusom skinute više od 470 hiljada puta.

To je zabrinulo mnoge, posebno zbog podataka da virus ostale u uređaju iako se aplikacija skine, te su tako i lični podaci direktno izloženi raznim prevarama i zloupotrebi.

Sve i svašta nas mami na društvenim mrežama, postoje razne ponude koje dolate na naše pametne telefone. Ako kliknemo pa još gore ako platimo aplikacije, može nas ovo i te kako skupo da košta.

Doktor SrđanBlagojević predsjednik Udruženja sudskih IT vještaka otkrio nam je koji to virus skida novac sa naših tekućih računa, i kako da se zaštitimo da ne bismo postali žrtva.

– Svaki put kada instaliramo neku aplikaciju mi dobijemo pitanje da li želimo da ta aplikacija pristupi našim medijima, fotografijama, kontaktima – rekao je Blagojević.

On ističe da u zavisnoti od toga kakva je ta aplikacija moramo da budemo oprezni kada dajemo ova prava, jer u protvinom to može skupo da nas košta.

– Ne instalirajte aplikacije za koje nemate informacije kakve su, ko ih je napravio i koja im je funckija da ne biste postali potencijalna žrtva zloupotrebe – naglašava Blagojević.

95 posto kriminala do 2030. godine preseliće se u sferu informacione tehnologije, pa će ovakvog kriminala biti sve više jer se novac sve manje koristi, a platne kartice sve više.

Morate biti sigurni da aplikacija koju želite instalirati na telefon nije zaražena virusom, ako niste sigurni onda provjerite spisak zaraženih aplikacija na internetu i odmah ih deinstalirajte i izbrišite sa telefona kako bi zaštitili sebe i svoju privatnost, a i svoju platnu bankovnu karticu.

 

Preporučujemo