Novo Savjeti Zdravlje

Ne bacajte više novac na tablete za visok krvni pritisak: Ovo vam je samo potrebno da koristite jednu sedmicu!

Simptomi visokog krvnog pritiska se jako teško primjete ili ih nikako nema.

Visina krvnog pritiska ima utjecaj na naše ponašanje i na naš cijeli organizam. Može da bude normalnih razmejra ali također i prenizak ili previsok. Visok krvni pritisak je obično visočiji od standardne 120/80 mmHg, ali on ovisi o stanju svage osobe i one je zapravo jedan dosta relativan pojam. Vrijednost krvnog pritiska razlikuju se ovisno o aktivnosti, lijekovima, dobi i samom zdravstvenom stanju.

Nekome može biti nizak krvni pritisak a nekom može da bude normalan. Za zastoj srca i srčani udar je visok krvni pritisak glavni uzročnik, a pacijenti u većini slučajeva izbjegavaju sipmtome koje primjete koji mogu da na njega ukazuju. Jedna od najčešćih bolesti današnjice jeste arterijska hipertenzija. Predpostavlja se da se jedna trečina odrasle populacije treba da liječi od pritiska. Ovaj procenat se mijenja po regijama u zavinosti od fizičke aktivnosti, načina ishrane i živote dobi. Malo ima osoba koje nikada nisu imale probleme sa povišenim pritiskom. Još jedan dodatni problem u liječenju hipertenzije predstavlja podakat da se terapija uzima često u nedovoljnim dozama i jako neredovno.

Uzrok nastanka
Hipertnezija se u većini slučajeva javlja kao idiopatska, što u prevodu znači da se ne zna razlog njenog pojavljivanja. Hipertenzija je u malom procentu posljedica drugih bolesti organa i sistema. Na krvni pritisak mogu da utiču mnoge stvari poput gojaznosti, pušenja, fizička neaktivnos, pretjerani unos alkohola i kafe, prekomjerna upotreba soli i tečnosti i još dosta toga.

Ostatak teksta možete pročitati na linku koji se nalazi OVDJE.

Oglasi – Advertisement