Novo

Naučnici upozoravaju, slijede paklene vrućine: Hoće li ovo biti najtoplija godina ikad?!

Ova nova 2020 godine ima čak 75 posto šansi da bude najtoplija godina kada se mjeri temperatura, tako su objavili američki naučnici Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), a prenosi “USA Today”.

Na ovo sve ukazuje i podatak da su prva tri mjeseca bila toplija samo u 2016. godini, zbog toga što je tada zabilježen jak uticaj fenomena “El Ninjo”, koji zagrijavanjem Pacifika utiče na globalni temperaturni prosjek. U istraživanju se navodi da ove godine El Ninjo i nije toliko jak, a februar i mart su ipak bili najtoplija u historiji.

Naučnici tom prilikom upozoravaju da je dugoročan trend zagrijavanja ustvari posljedica emisija gasova staklene bašte usljed sagorijevanja fosilnih goriva i da će, pa čak i ako ne bude najtoplija 2020. godina, sigurno biti jedna među pet najtoplijih godina ikada.

Moramo podjsetiti da je januar 2020. godine bio najtopliji mjesec na planeti te je bio za nijansu topliji od istog mjeseca u 2016. godini, to sve je potvrdila Evropska služba za klimatske promjene Copernicus.

Poslije rekordno tople decenije koja je završena sa 2019. godinom, ova godina je ujedno bila najtoplija registrovana na planeti, 20 te godina 21. vijeka počinju sa istim trendom.

Tako je u januaru prosječna temperatura na planeti prešla za 0,03 stepena temperaturu iz 2016. godine koji je bio najtopliji januar do sad zabilježen a bio je 0,77 stepeni topliji od januara iz referentnog perioda 1981. do 2010. godine.

U svijetu, većina zona je bilježila temperature koje su više od prosječnih. Tako je, naprimjer, u Evropi temperatura bila 3,1 stepen viša od prosjeka za referentni period 1981-2010.

U dijelu sjeveroistočne Evrope, Skandinaviji i dijelu Rusije razlika je čak prešla šest stepeni više nego u periodu 1981-2020.

Oglasi – Advertisement