Narodni lijek koji regeneriše cijelo tijelo: Jedna šolja ovog čaja liječi anemiju, snižava šećer u krvi i čuva zdravlje bubrega!

0

Kopriva ili u narodu poznata kao žara, bodljikava kopriva (iako nisu ubodne sve biljke ove vrste) je zeljasta višegodišnja cvjetnica u porodici Urticaceae.

Porijeklom je iz Europe, Azije i zapadne Sjeverne Afrike, a sada se nalazi širom svijeta, uključujući Novi Zeland i Sjevernu Ameriku. Ova biljka ima dugu historiji upotrebe kao izvor za tradicionalnu ili alternativnu medicinu, hranu, čaj i tekstilnu sirovinu u drevnim društvima.

Okus ima sličan špinatu i to pomiješanom s krastavcem kad se kuha, a bogata je vitaminima A i C, željezom, kalcijem, kalijem i manganom. Koprica ili žara je korištena u tradicionalnoj austrijskoj medicini interno, kao čaj ili svježe lišće, za liječenje poremećaja u radu bubrega i mokraćnih kanala, gastrointestinalnog trakta, lokomotornog sistema, čišćenja kože, krvarenja, kardiovaskularnog sistema, reumatizma, gripe i gihta.

Kako da napraviti čaj od koprive ili žare

Čaj od koprive možete kupiti u svježoj, osušenoj verziji čak i u vrećicama čaja, ali ga možete i sami uzgajati tako što ćete ga brati u proljeće i osušiti za jesen i zimu, a možete ju konzumirati i odmah, odnosno svježu. Sa svježim lišćem eksperimentišite omjerom koprive i vode koju volite, ali općenita je referenca dvije šoljice vode za svaku šoljicu lišća. Evo kako da napravite savršen čaj:

Vodu dodajte u lišće. Voda neka bude do vrenja. Isključite šporet i ostavite da odstoji pet minuta. Procijedite tu smjesu kroz malo cjedilo. Dodajte malo meda ili cimeta, ukoliko želite. Započnite sa samo jednom šoljicom čaja od koprive kako biste bili sigurni da na to nemate nikakvih reakcija.

Preporučujemo