Novo

Mnogi zanemare svrab, ali može biti simptom opasne bolesti: Ovo je 10 razloga zbog čega koža može da svrbi!

Koža je najveći organ na čovječijem tijelu.

Međutim, mnogi zanemare svrbež kože, ali i ovome treba posvetiti posebnu pažnju, posebno zato jer on može biti simptom mnogih bolesti. Svrbež može biti simptom primarne ili sistemske bolesti kože. U današnjem članku mi vam donosimo deset razloga zbog kojih vas koža može svrbiti.

1. Suha koža

Za vrijeme zimskih i hladnih dana koža je često suha, međutim suha kože se može javiti i za vrijeme visokih temperatura. Ono što je vrlo važno jeste da kožu trebate često hidratizirati kako bi spriječili pojavu svrbeža.

2. Dermatitits

Ovo je akutni stanje kože, a glavni čimbenici su spojevi koji izazivaju alergije i iritacije. Kontaktni dermatitis nastaje u kontaktu sa alergenima poput sapuna, deterdženta, sitetičkih mirisa i kozmetike. Ovo može izgledati kao opis ili kao opeklina, a javlja se uglavnom na rukama. Ako svrbež dođe do tačke kada vas peče, posjetite doktora.

3. Ubodi insekta

Ubodi insekta su najčešći razlozi svraba, i to pogotovo u ljeto i proljeće. Tada nas ubadaju, komarci, pauci, mravi. Ubod pauka i mrava svrbi jako kratko vrijeme, dok ubod komarca nakon što isiše krv  može svrbiti i čitav dan. Ovaj svrbež je tjelesni mehanizam odbrane od uboda, a češkanje čete postaknuti cirkulaciju krvi i tako omogućiti veći priljev odbrambenih stanica na području uboda. Kada se nakupi dovoljno stanica, natečeno mjesto od uboda će nestati.

4. Uši u kosi

Ovo je jedna od bezopasnih epidemija a to su uši. Uši glave ne prenose viruse i bakterije pa tako da nisu opasni po zdravlje djeteta.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement