Mislili ste da u limunu ima najviše vitamina C, griješite: Ove namirnice su prave vitaminske bombe koje dižu imunitet!

0

U vremenu smjene toplog i hladnog razdoblja, naš organizam pokazuje potrebu za mnogo većom pažnjom.

Ako obratite pažnju na hranu koju jedete i način života te tako osigurate svojoj obrani odnosno imunološkom sistemu potrebno ”oružje”, vaš će organizam ostati zona zatvorena za ”neprijateljsko djelovanje” patogenih čestica.

Slabljenje imunološkog sistema čini vas podložnijim skoro svakoj vrsti bolesti. Neki od učestalih simptoma oslabljelog imuniteta uključuju umor, učestale infekcije, upale, alergijske reakcije, sporo cijeljenje rana, hroničnu diareju i infekcije koje su rezultat prerastanja nekih inače normalno prisutnih organizama, kao što su kandida ili gljivične infekcije.

Procjenjuje se da zdrava odrasla osoba normalno godišnje oboli od prehlade ili infekcije do dva puta.

Osobe koje imaju značajno veći broj infekcija godišnje trebaju se puno više pobrinuti za svoj imunitet.

Prehrana i imunitet

S obzirom da je imunološki sistem posebno kompleksan entitet, razmatranje uticaja prehrane na imunitet poseban je izazov i nimalo lak zadatak.

Ali, godine istraživanja iznjedrile su dokaze o prehrambenim faktorima koji pospješuju naš imunitet.

Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C je pri vrhu popisa tvari za jačanje vašeg imuniteta zbog toga je za zdrav imunitet važno opskrbiti organizam namirnicama koje ga sadrže u velikim količinama. To su u prvom redu paprika, brokula, citrusi kao što su grejp, mandarina, naranče i limun i vrlo popularan zimski specijalitet, kiseli kupus.

Visok sadržaj vitamina C također imaju i karfiol, brokula i prokulice. Adekvatan dnevni unos vitamina C može se postići unosom šest serviranja voća i povrća, a najbolje ih je rasporediti tokom cijelog dana kako bi se sav vitamin C iskoristio i kako bi se spriječilo izlučivanje viška urinom.

Preporučujemo