Merkel: Pandemija koronavirusa daleko je od kraja

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u subotu kako je pandemija koronavirusa daleko od kraja, dok regionalne epidemije jačaju strahovanja i od drugog vala širenja virusa.

Dva među najvećim američkim gradovima ponovo su uvela neke restriktivne mjere kako bi zapravo spriječili širenje virusa u jeku povećanja novih zaraza.
Merkel je izjavila u svom redovnom sedmičnom video podcastu da je vraćanje evropske ekonomije na normalni kolosijek ustvari njen primarni cilj a dok Njemačka preuzima rotirajuće predsjedanje nad Evropskom unijom naredne sedmice, takođe je naglasila da svi dijele “zajedničku odgovornost” u poštovanju fizičkog razmaka i nošenja maski dok se restriktivne mjere ublažavaju.

Kako doznajemo, Njemačka je registrovala skoro 195.000 zaraza koronavirusom i samo oko 9.000 preminulih, uz 177.000 oporavljenih, sudeći prema podacima univerziteta Johns Hopkins.

Rizik koji predstavlja virus još je ozbiljan, lako je zaboraviti na to jer je Njemačka do sada dobro prolazila kroz krizu, međutim to uopšte ne znači da smo zaštićeni, da je rizik izbjegnut. To nije slučaj kako pokazuju i ove regionalne epidemije – izjavila je Merkel.

Preporučujemo