Novo Savjeti

Luka će biti kao u priči, samo ovu biljku posadite pored: Niste ni svjesni da će se urod uduplat!

Svojim mirisima začinske biljke odbijaju štetočine povrća pa ih je zbog toga dobro posaditi uz rub gredice, a prostor na njoj možete bolje iskoristiti tako da različite vrste povrća sadite jedne kraj drugih.

U bašti je veoma važno izmjenjivati biljke koje imaju različite zahtjeve. U starije doba se to rješavalo plodoredom, ali danas sve popularnije postaju mješovite kulture. Sadnjom više različitih biljaka na istoj gredici bolje se iskorištava prostor, zbog toga su mješovite kulture posebno pogodne za manje vrtove. I dok se na poljima biljke sade u ravne redove s dosta prostora između njih kako bi se olakšao pristup teškim strojevima, u vrtu nam nešto gušće posađene biljke neće smetati, nego baš naprotiv.

U mješovitoj kulturi, isto kao i u prirodi, biljne zajednice tokom vegetacijskog perioda rastu odmah jedna uz drugu. Na taj način njihovo lišće zasjenjuje tlo i štiti njegovu vlagu od isparavanja. Dobro promišljena mješovita kultura na jednoj gredici mora se konstantno nadopunjavati, kako nadzemno, tako isto i podzemno.

Biljke moraju biti posebno odabrane tako da se međusobno ne ugrožavaju svojim listovima i plodovima, a da uvijek ostane dovoljno prostora oko njih za svjetlost i zrak. Harmonična dopuna posebno je važna u području korijena. Tako se korijenasto povrće odlično nadopunjuje s lisnatim povrćem, dok bi se s biljkama iste porodice moglo takmičiti za podzemni prostor.

Luk

Luk se inače sadi uz mrkvu jer odbija mrkvinu, a mrkva lukovu muhu, što je savršen spoj. Ako posijete kamilicu pored luka, poboljšat ćete mu aromu.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.