Ljekari jednoglasni: Imunitet se najbolje jača unosom ova 3 vitamina!

0
347

Jak imunitet je važan u borbi protiv korona virusa, a i u borbi protiv obične gripe i prehlade.

Samo jak organizam može da se suprotstavi ovoj bolesti koja ne bira koga će napasti. Pravilan izbor namirnica je vrlo važan, a posebno je važno unositi ova tri vitamina.

Ako ishranu obogatite njima, nema razloga za strah i paniku. Evo o kojim vitaminima je riječ, hajde da krenemo redom:

Vitamin C

Do sad smo toliko puta čuli kako je vitamin C važan za nas i sve je to sa pravim razlogom. Ovaj vitamin je najveći pokretač imunog sistema i zaštitinik cijelog tijela i organizma. Ukoliko ga unosite u dovoljnim količinama, tijelo će vam biti zauvijek zahvalno.

Možete ga u najvećoj mjeri pronaći u slijedećim namirnicama: narandža, grejpfrut, mandarine, paprika, špinat, kelj i u brokuli.

Vitamin B6

Vitamin B6 je iznimno važan za podršku biohemijskih reakcija u imunološkom sistemu. Hrana bogata vitaminom B6 uključuje piletinu, puretinu, tunjevinu, mlijeko, sir, grah, špinat, mrkvu, sjeme suncokreta, integralne proizvode i slično. Vitamin B6 se isto tako nalazi u zelenom povrću i leblebijama.

Vitamin E

Vitamin E je moćan antioksidans koji pomaže tijelu da se bori protiv infekcija, uz dovoljan unos ojačat ćete imunitet do samog maksimuma. Namirnice bogate vitaminom E se nalaze u namirnicama poput oraha, sjemenki i špinata.

Najbolje bi bilo tijelu obezbjediti dovoljnu količinu ovih vitamina kroz hranu, ali ukoliko to ne postižete, suplementi će biti od velike pomoći.

Osim toga, trudite se da ostanete fizički aktivni. I 15 minuta aktivnosti biće sasvim dovoljno, kažu doktori.

Loading..