Kuća koja ima ovu biljku, ne može da bude siromašna: Čuva zdravlje i privlači novac: Saznajte o kojoj biljci je riječ!

0

Ono što većina ljudi ne zna to je da je bosiljak daleko više od začina i ukrasne biljke.

Pored toga, ona je fantastična pomoć iz prirodne apoteke za niz raznih tegoba, od ublažavanja grčeva do uklanjanja nemira i nervoze.

Bosiljak (Ocimum basilicum L.) je aromatična jednogodišnja biljka, poznati začin, ali i lijek. Prvobitna domovina bosiljka je Indija i Iran, gdje uspijeva kao višegodišnja biljka. Basilicon je grčka riječ i znači vladar (kralj) pa neki kažu da je obrok s bosiljkom kraljevski obrok.

Što su sorte bosiljka niže, to su aromatičnije.

Još je važnije da je bosiljak znanstveno ispitana biljka i dokazano je njezino začinsko, mirisno, ali i ljekovito djelovanje. To znači da bosiljak nije samo začin jelu i ukrasna biljka, već pomaže i našem zdravlju.

Kao začin koriste se osušeni cijeli ili usitnjeni listovi i cvjetni vršci bosiljka, a najbolji su svježi listovi. Bosiljak sadrži u listićima 0,3-0,8 posto eteričnog ulja s glavnim sastojkom metil avikolom, koji podsjeća na aniš, saponine, timol, gorke tvari, tanine.

Biljka bosiljak je u narodu poznata po svojim ljekovitim dejstvima, a u nastavku pogledajte nekoliko razloga zašto biste trebali da je uzgajate kod kuće:

1. Saveznik u borbi protiv depresije

2. Čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema

3. Pokreće rad crijeva i pomaže pri detoksikaciji organizma

4. Poboljšava varenje

5. Štiti tijelo od nastanka dijabetesa

6. Odličan je afrodizijak

7. Sadrži antioksidante koji štite od pojave bolesti

8. Reguliše stres

9. Posjeduje antimikrobna svojstva koja štite od virusa i infekcija

10. Idealan je u borbi protiv nastanka ćelija raka

Kažu i da kuća u kojoj se uzgaja bosiljak ne može da bude siromašna, zato ga nabavite što prije jer svojim dejstvom privlači novac u kuću.

Preporučujemo