Novo

Kriju se na vlažnim i tamnim mjestima: Evo kako se riješiti uholoža potpuno priridno: Treba vam samo ovo!

Nikome ne bude svejedno kada ih vidi u svome domu, a ukoliko želite da ih se riješite ne morate koristiti opasne hemijske preparate.

Ako imate probleme sa uholažama, možete da ih se riješiti pomoću nekoliko starih novina.

Postupak se radi na sljedeći način:

Novine namočite u vodu, dobro ih zarolajte i zavežite ih sa običnom gumicom. Nakon toga te novine stavite na mjesto gdje ste primjetili uholože.

Novine će biti prava zamka za njih. Ponavljajte ovaj postupak sve dok se ne riješite i posljednje uholaže.


Uholaže  su red manjih, vitkih, ponešto spljoštenih kukaca kojima su krila su dosta smanjena i čvrsto hitinizirana u sajajni oklop koji je sličan koži. Obilježava ih nekoliko oštrih jako hitiniziranih izraštaja na zatku. Nazviv su dobile prema pogrešnom vjerovanju da mogu ući u uho i svojim jakim makazicama probiti bubnjić.

Tijela su im uglavnom smeđe do crne boje. Stražnja krila im se prilikom mirovanja slažu uzduž i poprijeko tako da mogu biti i mala prednja krila. Rijetko su slučajevi kada ih možete vidjeti lete. Neke vrste nemaju nikako krila. Prvi prsni kolutić je pokretan i velik. Nitasta ticala su im srednje dužine. Noge im normalno služe za hodanje. Kliješta kod mužjaka su uglavnom krupnija i zakrivljenija u odnosu na ženke a služe za obranu od drugih malih životinja. Kod nekih vrsta služi za slaganje krila pod pokrilje, u nekih prilikom parenja. Prilikom opasnosti ih prijeteći podižu u zrak. Po danu se u većini slučajeva kriju.

Oglasi – Advertisement