Novo Savjeti

Koliko se korona virus zadržava na odjeći: Saznajte i kako bi je trebalo prati: Uvažite ovo!

Korona virus se obično prenosi putem respiratornih kapljica, odnosno od zaražene osobe koja kiše ili kašlje, a ne preko predmeta i materijala, prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Međutim, novi koronavirus može da se održi satima pa čak i danima na površinama napravljenim od raznih materijala, a to uključuje i odjeću.

Dijelovi odjeće mogu da zadrže respiratorne kapljice, ukoliko ih koristimo svakog dana. Te čestice će se vremenom osušiti i tako će deaktivirati virus. To ne znači da će se takvo nešto brzo dogoditi, a svi naučnici tek uče o ovom virusu.

“Znamo da se kapljica može osušiti pod nekim uslovima, što može biti brže kod vlakana koja su prirodna”, rekla je Viner za “HafPost”. “Čuli smo da toplota i vlaga mogu da utiču na preživljavanje virusa na određenim površinama, ali zapamtite da je u Australiji 27 stepeni, a Tom Henks ga još uvijek ima.”

Da li su određene vrste tkanina podložnije virusu od drugih?

Robert Amler, dekan Škole zdravstvenih nauka i prakse Medicinskog fakulteta u Njujorku i bivši šef Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je za “HafPost” odgovorio je na ovo pitanje i koliko će virus opstati zavisi od tkanine, jer su neki materijali porozniji od drugih.

“Neki od istraživača vjeruju da vlakna u poroznom materijalu hvataju čestice virusa, suše ih i razdvajaju na dijelove”, rekao je Amler. “Glatke površine poput kože i vinila mogu se lako očistiti.”

Dr. Dženet Nešvat sugerisala je da poliester, materijal koji je sličan spandeksu, može da zadrži klice duže od tkanina na bazi pamuka koje dišu, ali da sve vrste tkanina mogu da budu kontaminirane.

Viner posebno naglašava da studije koje su sprovedene do sada ukazuju na sposobnost virusa da ostane na površinama kao što su karton, čelik, bakar i plastika.

Nastavak teksta čitajte na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement