Novo Savjeti

Kineski doktor tvrdi: Pranje ruku i maska nisu dovoljni da virus spriječe: Evo šta svakodnevno morate činiti!

Farmaceut koji radi u jednoj od bolnica medicinskog univerziteta u gradu Pekingu, Vang Haing, rekao je kako nije dovoljna zaštita od virusa nošenje maske i pranje ruku.

Svi su upoznati sa činjenicom da je nos kapija disajnih puteva, te da se u njemu mogu vrlo lako zadržati prljavštine. On je objasnio kako u nosnoj šupljini imaju dlake, ali i brojni nabori u sluznici te se na taj način nakuplja prašina, mikroorganizmi i virusi.

On predlaže ad bar jednom dnevno isperete svoj nos, i to po porvatku kući odmah. Ako ste izloženi zagađenom okruženju, istog trenutka obavite ispiranje, čim izađete iz takvog okruženja, a njegova topla preporuka je da se nos ispere čak nekoliko puta dnevno.

Za većinu ljudi, dovoljno je da samo prokuhanom vodom isperu nos, temperatura vode mora biti blizu tjelesne. Previše hladna ili previše topla voda može da našteti i nadraži sluzokožu nosa.

Osim toga, Haing je savjetovao pacijentima sa hroničnim rinihitisom da upotrijebe slanu vodu, a pored njih to mogu iskoristiti i osobe koje imaju problema sa zapušenim nosom. Takva voda će vam smanjiti oticanja sluzokože i nosne šupljine. Kada budete nos ispirali uradite to na slijedeći način: Dakle, glavu malo spustite tako da vam vode na ode u respiratorni trakt. Zatim, uvucite vodu u jednu nosnicu, a nakon toga je jako izduvajte, isto tako ćete uraditi i sa drugom nosnicom.

S obzirom da u nos pristižu prvi virusi i bakterije, upravo zbog toga je i preporuka da se on redovno ispire.