Novo Savjeti Zdravlje

Kardiolozi nikada ne jedu ove namirnice: Imaju dobar razlog za to!

Vjerovali ili ne, postoje određene namirnice koje nikada nisu na jelovniku kardiologa i oni imaju jako dobar razlog za to.

Ponekad je dobro povremeno uživanje u nekim namirnicama kao što je čaša crnog vina petkom, desert nakon nedeljnog ručka, ali ipak postoje one namirnice koje nikada nisu na njihovom jelovniku i koje ne bi trebale nikada biti na jelovniku svih ljudi.

1. Mesne prerađevine

Slanina, šunka, hrenovke i kobasice skoro svaki dan su na jelovniku većine ljudi, ali kardiolozima ne pada na pamet da ih konzumiraju.

Ovi proizvodi su riznica zasićenih masti, a vrapci na grani znaju da su one usko povezane sa bolestima zastoja srca i najtežeg oblika bolesti.

2. Crveno meso

Izdašan i sočan odrezak preliven gljivama koji je napravljen na puteru obrok je u kojem ćete uživati u posebnim prilikama.

– Morate znati da je taj ukusni odrezak na vašem tanjiru pun zasićenih masti, holesterola i soli – kaže dr. Haythe.

Za organizam je dovoljno jesti crveno meso jednom mjesečno i to kada ga kupujete uvijek birajte nemasne komade.

3. Kokice i čips

Nema ništa lakše nego pojesti ogromnu kesu kokica ili čipsa dok gledate najdraži film. Ko u tom trenutku razmišlja o trans-mastima, natriju i ugljenimhidratima!? Ipak, kokice možete napraviti da budu zdrave tako što nećete dodavati dodatna ulja i soli.

4. Pizza

Nedeljni izlazak s društvom na picu, je trenutak kojem se većina nas raduje. Nažalost, ono što nam se servira u piceriji je “divovski ugljenihidrat punjen solju i topljenim sirom”, tako upozoravaju doktori.

Nastavak teksta pročitajte na linku OVDJE.