Novo

Kako je glasio vic o Titu zbog kojeg je 22-godišnja novinarka završila na Golom otoku

Veliki broj fanova Josipa Broza Tita jučer su slavili Dan mladosti, koji se za vrijeme Juge slavio 25. maja.

Tito se u to vrijeme slavio kao neko božanstvo, pjevale su mu se svakakve pjesmice, a jedna od najpoznatijih, Druže Tito ljubičice bijela, skupo je koštala mladu novinarku Ženi Lebl dvije i po godine robije na Golom otoku, gdje je završila sa samo 22 godine.

O novinarki Ženi Lebl, Beograđanki židovskog porijekla koja je preživjela i nacistički logor a poslije i Goli otok, vrlo rijetko se govori u medijima. Jedan od rijetkih tekstova o njoj 2013. godine je objavila srpska Politika, list u kojemu je radila sve dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

“Kolega joj je jednom prilikom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom takmičenju u cvijeću zbog toga što je uzgojila ljubičicu bijelu od 100 kila, aludirajući na pjesmu ‘druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela’. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, kako kažu, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je i čula sporni fazon. Tada je odvode u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gdje je od aprila 1949. do septembra 1951., od nje su tražili da promijeni mišljenje i da prizna krivicu. Ispisana je zatim i iz Udruženja novinara”, tako stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u julu 2013. godine.

Kada se država Jugoslavija raspala, Ženi Lebl je objavila knjigu Ljubičica bijela, koja je u Izraelu postala ogroman bestseler. Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo upravo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopšte nisu znali da je tada na Golom otoku bilo i žena.

Oglasi – Advertisement