Novo Savjeti Zdravlje

Kad ustanete sa šolje, osjetite jak miris urina? Nije upala mokraćnih kanala, već nešto mnogo opasnije: Evo od čega bolujete!

Kada vam se desi ovakva situacija, vjerovatno mislite kako je riječ o upali mjehura, međutim, nije tako.

Svijetlo žuti urin ili mokraća preko koje organizam luči sve štetne tvari uz istovremeno rješavanje viška tekućine.

Donosimo nekoliko razloga zbog kojihvam se mokraća može čuti:

– dehidrirali ste: Ovo je vrlo jednostavno, ako ne pijete dovoljno vode, urin će tada biti blijedo žute boje, mirisat će kao obično, a kad vam nedostaje vode u organizmu, urin je tada taman i smdi, jer ima visoku koncentraciju ureje koja nije sa vodom razrijeđena.

– pojeli ste nešto od ovoga: vjerujemo da ste upoznati sa činjenicom da je kafa najpoznatije piće u svijetu, ona sadrži jednu posebnu komponentu koja je dobijena kad prži zrno, koja u maloj količini ostaje u našem organizmu, a ukoliko ste popili puno kafe a vrlo malo vode, u probavnom traktu će ostati u puno većoj količini. Upravo to je razlog zbog kojeg će vam smrdjeti urin.

– ako ste imali upalu: miris amonijaka je slatkast, koji je praćen čestom potrebom za pražnjenjem, a ukoliko je pri tome urin taman, daje jasan znak kako treba da pod hitno posjetite doktora, jer vrlo vjerovatno imate upalu mokraćnog kanala.

– počeli ste piti određene lijekove: antibiotici s kojim se u vašem organizmu povećava koncentracija nekakvih gljivica, mogu uzrokovati da se vaš urin više čuje nego što je to bio slučaj inače.

Na ovih par stvari povedite računa kako bi znali na koji način vaš organizam funkcioniše i da li je zdrav.