Jugoslavenske novine prije 45 godina pisale o YouTubeu i izolaciji?!

0
174

U septembru 1975. godine: Emisija može da počne. Da li ste svi spremni?. U redu. Oni koji su uzeli nove tablete će danas da vide na ekranima ono što nikada niko drugi ne može.

Ono što je drugima nevidjivo, vi ćete i vidjeti i osjetiti svim vašim čulima.

Ovakav tekst koji televizijski spiker može uputiti gledatelju danas može da nam zvuči jako fantastično, ali sada možete vidjeti stručnjake koji su zamišljali kakva će biti televizijska budućnost.  To će mnogima izgledati kao zabava, neki će biti zastrašeni a nekima će biti nevjerovatno, ali jedan drugi TV prodor, koji je najbliži po ostvarenju i realnosti, predviđa da će se desiti i dublje promjene u našim svakodnevnim životima.

Danas je jednosmjerna TV poruka i to je jedna činjenica. Mi smo kod naših kuća u našim sobama pasivni promatrači onoga što se dešava na programu. I ako gledamo sa tog aspekta naš život je mnogo dublje povezan sa telefonom nego sa televizijom. Sve poslove ugovaramo telefonima, zbog telefona zavise mnoga naša prijateljstva, društveni život, telefon mnogima pomaže i u ljubavi.

Mi sami odlučujemo kada ćemo da koristimo tu malo jednostavnu spravu bez koje mnogi danas ne mogu da zamisle svoje živote. Ali televizijski izumitelji, elektronski inženjeri, umjetnici, velike kompanije za takozvane audio-vizualne medije, svi oni žele da televizija dositgne level i prestigne staromodni telefon. U pripremi su i dvojni TV kablovski sistemi, kazete koje se usavršavaju, slikofon, kompijuterske veze i informativne banke. Sve to vodi jednom novom sistemu Indi-video.

Ostatak teksta možete pročitati na linku koji se nalazi OVDJE.

Loading..