Novo Savjeti Zdravlje

Jela je mladi luk, njenom tijelu se desilo ovih 5 stvari: Kad vidite šta je u pitanju zanijemit ćete!

Već uveliko je počela sezona proizvodnje i prodaje mladog luka, a to je ujedno i odlična prilika svakome da konzumiranjem ovog povrća ojača svoj imunitet i zdravlje.

U današnjem članku vam donosimo najmanje pet razloga zašto je mladi luk dobro jesti svaki dan:

Mladi luk čuva srce – zbog toga što je pun antioksidansa koji štiti stanice od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Osim toga, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Mladi luk je dobar za vid – smanjuje rizik od bolesti mrežnjače i štiti od upala. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, a koji je zaslužan za dobar vid. Osobe kojim nedostaje ovog vitamina mogu patiti od noćnog sljepila i još drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko tri posto dnevnih potreba za vitaminom A koji je potreban za zdravlje vaših očiju.

Mladi luk jača kosti – vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, jako su dobri za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko dva posto vitamina C, a i jedan i drugi su važni za gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina u organizmu povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove koji teže zarastaju.

Mladi luk snižava holestorol – posebno njegov zeleni dio koji neki ljudi ne koriste, a bolje bi bilo da ga pojedu, a ne da ga bacaju. Osim što snižava koncentraciju lošeg holesterola u krvi, pomaže i u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Za ljepšu kožu – luk pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je važan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu lica.

Oglasi – Advertisement