Novo

Jedna stvar ih razlikuje: Evo kako prepoznati otrovnu od bezopasne zmije i zaštititi se!

Već uveliko nam je nastupilo proljeće, topliji su dani koji izazivaju gmizavce da napuste svoja staništa, a jedan od najgorih gmizavaca su zmije, bilo da su otrovne ili ne.

Da bi izbjegli napad zmije, kad šetate pravite buku i nosite štap te lupkajte od tlo, tako do susreta neće ni doći.

Poznato je na koji način možete razlikovati otrovnicu, od zmije koja nije otrovna.

Osnovna razlika je u obliku njihove glave, jer otrovnice imaju izraženu trouglastu ili srcoliku glavu koja je kod neotrovnih zmija više jajolika. Osim nozdrve koja je kod otrovnica veća, one u blizini nozdrve posjeduju i još jednu dodatnu rupu. Isto tako, otrovnice imaju sužen vrat.

Oči svake otrovnice imaju okomitu zjenicu eliptičnog oblika, što označava da su prilagođene za gledanje u tami, dok su zjenice “dobrih” zmija okrugle.

Osim lica, i njihovo tijelo može da se razlikuje, pa je tako tijelo otrovnica prekriveno jednim redom ljuskica, za razliku od neotrovnih zmija koje su prekrivene sa ljuskicama raspoređenim u dva reda.

A ako dođe do susreta ili ujeda zmije neophodno je da znate slijedeće stvari:

Ujed zmije stvarno može biti jako opasan. Naravno da to svi želimo izbjeći, a ono što trebate imati na umu jeste da zmije neće napasti, ako se ona ne osjeća ugroženo.

Bilo da je sasvim slučajno dotaknete, ili stanete na nju, on će mislit da želite da je napadnete. Zbog toga će i ugristi jer se želi braniti. Tako da vrlo oprezno kada budete šetali po prirodi.

Oglasi – Advertisement