Jedino ovo vas može donekle zaštititi: Maska za zaštitu od koronavirusa je zaludjela cijeli svijet, a evo kako je možete napraviti sami! (Video)

0

Kako se pojavio famozni koronavirus u svijetu jako je malo trebalo da se internetom počnu širiti svakakve informacije sa raznim rješenjima kako se zaštititi od ovog virusa.

Većina ovih savjeta i rješenja realno nemaju nikakve veze sa istinom. Tim povodom postao je gledan i video u kojem se preporučuje da se zaštitna odnosno hiruška maska koja se preporučuje svima da je nose tokom ove epidemiju, zamjeni sa komadom peškira a pored toga su vam potrebne dvije spajalice i dva komada gumice koje koristimo tokom spremanja zimnice.

Ovaj video se i pojavio na društvenim mrežama baš u vrijeme kada su krenule nestašice maski po apotekama u svijetu, te je zbog toga u Italiji cijena maske porasla toliko da za samo jednu masku možete platiti deset eura. Savjetnica za prevenciju infekcija u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Kristin Francis je objasnila na video postupak primjene ove maske.

Prije nego što stavite masku na lice, operite svoje ruke sa alkoholom ili nekim sredstvom za dezinfekciju. Masku nemojte koristiti više od jednom, a kada je skinete sa usta, nemojte hvatati rukama za prednji dio maske, masku istog trenutka bacite u smeće i odmah nakon toga operite ruke.

Zbog ovako opasne situacije ne treba baš vjerovati svim informacijama koje se pojave na internetu i treba samo paziti na savjete stručnjaka. Takvo nešto imate u videu kojeg smo podijelili sa vama. Jedna jako bitna informacija je da su hirurške maske jako dobre za sprečavanje širenja infekcija sa bolesnih ljudi na zdrave, međutim manje su učinkovite u zaštiti zdravih ljudi.

https://www.youtube.com/watch?v=lrvFrH_npQI&feature=emb_title

Preporučujemo