Novo

Javio se ocu iz policije, a onda uslijedio urnebesan odgovor: Ovim je nasmijao cijeli region!

Sin se odlučio našaliti sa ocem kada mu je napisao da ga je privela policija, on je ostao šokiran a ono što je pisalo sljedeće će vas iznenaditi.

Pravnog djelatnika policijske snage predstavlja policajac također poznat kao službenik, policajac ili policajka.
U mnogim državama policajac je opšti pojam koji ne precizira određeni čin.
Također u nekima je upotreba čina časnik zakonski rezervirana za vojno osoblje.


Policijski službenici uglavnom rade na hapšenju kriminalaca i sprječavanju i otkrivanju zločina, brinu o zaštiti i pomoći šire javnosti i održavaju javni red i mir.
Policijski službenici se također mogu položiti zakletvi i imaju pravo da uhapse svakog koji prekrši red i mir i da ih zatvore na određeno vrijeme, zajedno sa drugim dužnostima i ovlastima.

Određeni službenici su određeni da rade za posebne dužnosti kao što su protuterorizam, nadzor, zaštita djece, zaštita VIP-a, provođenje civilnog zakona i istraživanje tehnike većih žločina, koja uključuje prevaru, silovanje, ubistva i trgovinu sa drogama.
Iako gotovo svi policajci nose upečatljive radne uniforme postoje policajci koji svoje dužnosti obavljaju u civilu i budu obučeni kao i svi drugi građani.U mnogim zemljama policajcima se pružaju izuzeća od određenih zakona kako bi lakše obavljali svoje dužnosti.


Naprimjer ukoliko prilikom hapšenja lice ne prihvata ono što mu se kaže tada policajac ima pravo da primjeni silu kako bi uhapsio osobu i odeou je u stanicu na ispitivanje i nakon toga u ćeliju.
Policajci također imaju pravo i da prekrše saobraćajna pravila ukoliko je to potrebno kako bi zaustavili osumnjičene, i spriječili ih da naprave još više problema.