Novo

Izvršena OBDUKCIJA TIJELA GEORGEA FLOYDA: Evo od čega je umro! SAD je sve jasno!

Neovisna autopsija je pokazala da je Gorge Floyd umro od gušenja, suprotno prelminarnom službenom izvješću da su među uzrocima smrti prilikom uhićenja bili i medicinski problemi potencirani zahvatom američkog policajca.

“Autopsija pokazuje da gospodin Floyd nije imao nikakvih zdravstvenih problema koji bi uzrokovali njegovu smrt odnosno koji bi joj pridonijeli”, tako je zaključio doktor Michael Baden.

“Bio je jako dobrog zdravlja”, dodao je Baden, prebacujući time težište krivice na policiju.

George Floyd umro je prošle sedmice nakon što mu je policajac pri hapšenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo uprkos vapajima da nema zraka i da ne može da diše.

“Dokazi upućuju na zaključak da je uzrok smrti mehanička asfiksija i da je posrijedi ubistvo”, tako je kazala doktorica Allecia Wilson sa Sveučilišta Michigan koja je također učestvovala u izvođenju autopsije.

Nezavisnu autopsiju zatražila je Floydova porodica.

Zaključci dvojice doktora suprotni su početnim zaključcima službene autopsije da su među razlozima bolesti i na kraju smrti koronarnih arterija i visoki tlak.

Završno službeno izvješće još uvijek nije objavljeno.

Naknadno je službeni doktor objavio da je Floyd ipak ubijen.

“George je umro jer nije imao zraka, trebalo mu je zraka kako bi mogao disati”, naglasio je glavni odvjetnik porodice Ben Crump.

Rasno motivirano nasilje

Smrt 46-godišnjeg Afroamerikanca prilikom hapšenja potaknula je val protesta širom cijele Amerike, otvarajući ponovo pitanje rasno motivisanog policijskog nasilja.

Protenstantni uglavnom od policije zahtijevaju da prestane diskriminirati Afroamerikance, često uz slogan “Životi crnaca su važni”.

Ponašanje policije u pojedinim gradovima, uključujući i Minneapolis, pokazuje da ne slijede načelo stišavanja napetosti, a mjestimično su i brutalni prema nekim prosvjednicima. Stotine građana je uhapšeno a policija je ozlijedila i nekoliko novinara.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement