Imate napuhan stomak šta god pojedete? Odmah uradite ovo, razlog će vas ostaviti bez riječi!

0

Mnogi ljudi se danas pate sa nadutosti koja je prouzrokovana raznim faktorima, od hrane pa sve do brige koja jako utiče na želudac, pogotovo onima koji imaju slab želudac.

Prema novom istraživanju, ukoliko se niste prejeli, a imate napuhan stomak, razlog može biti to što crijevne bakterije reaguju na gluten. Ukoliko je osoba netolerantna na gluten, može imati celijakiju. Gluten se definiše kao protein koji se nalazi u žitaricama kao što su raž, ječam i pšenicu.

Ako jedna osoba s celijakijom koristi gluten, imunološki sistem reaguje, unoseći oštećenja tankog crijeva. Bol u trbuhu, nadutost, proljev i umor, su neki od simptomima alergije na gluten.

Šta vi trebate uraditi?

Sedam dana treba da prestanete jesti glutensku hranu, ako vidite poboljšanje organizma, nastavite s takvom vrstom ishrane, međutim, ukoliko se stanje ne popravi, onda trebate otići ljekaru i provjeriti da biste otkrili pravi razlog.

Alergija na gluten može izazvati brojne nelagode, zbog toga probajte s ovom dijetom, nemate šta izgubiti.

Šta jesti na „gluten-free“ dijeti?

Svježe voće, svježe povrće, meso, jaja, riba, mliječni proizvodi, sjemenke i orašasti plodovi moraju biti baza vaše prehrane.

Prvo, osnovno i zlatno pravilo je slijeeće:

Sami pripremajte svoje obroke a namirnice moraju biti svježe i sezonske.

Žitarice i namirnice koje su Vam dozvoljene za konzumaciju su slijedeće: riža – sve vrste, heljda, kukuruz, proso i quinoa, tjestenina od cjelovitog zrna heljde, tjestenina od crvene leće, prosene, quinoine pahuljice, rižini krekeri, rižine pahuljice, rižini rezanci, rižina tjestenina kao i sve vrste mesa, povrća, voća, mliječnih proizvoda i slatkiša u koje nije dodana bilo kakva zabranjena žitarica.

 

 

Preporučujemo