Novo Savjeti Zdravlje

Imate li ove crvene tačkice na tijelu? To nisu popucali kapilari: EVO O ČEMU JE ZAISTA RIJEČ! (FOTO)

Mnoge osoba na tijelu imaju ove crvene izbočine, ali da li ste se nekada zapitali šta one predstavljaju i da li su  u neku ruku opasne?

Angiom koji je najprepoznatljiviji je u vidu mladeža, i on se javlja u vidu male izbočine na tijelu. U većini su crveni, a mogu biti i crni, plavi ali i kombinacija ovih boja. Prilikom starenja, njihov broj se tako i uvećava, pogotovo poslije 40. godine, a mogu se javiti na bilo kojem dijelu tijela, iako se uglavnom pojavljuju na trupu.

Sve u svemu nema potrebe da paničite kada ih primjetite na tijelu, osim ukoliko krvare ili dođe do nekih drugačijih promjena.

Iako je ovo najpoznatiji angiom, kojeg mnogi zovu i “trešnjasti angiom” zbog oblika, on nije jedini.

Postoji i “paukov angiom” koji izgleda ovako:


Kada je  u pitanju paukov angiom to je crvena promjena na koži koja ima krakove, isto kao i pauk, a sama sredina je intenzivnije boje i okruglo. Javlja se u bilo kojem uzrastu, ali kod žena naročito u periodu povećane estrogene funkcije tačnije u trudnoći, ali  također može biti pokazatelj i na loše funkcionisanje jetre.

U većine slučajeva, totalno je nepotrebno  da ih uklanjate jer su to bezopasni kožni tumori. Ljudi se u većini slučajeva odlučuju na uklanjanje iz estetskih razloga, a procedura je tada jako slična kao i kod uklanjanja običnih mladeža. Sve se radi laserski ili radiotalasima, a tu postoji i hirurško odstranjivanje koje je isto jako slično kao kod mladeža.

Oglasi – Advertisement