Imajte na umu: Alkohol u vrijeme pandemije nije dobra ideja: Evo i zašto!

0

Stručnjaci upozoravaju da nikako ne posežete za alkoholom u nadi da ćete se zbog njega osjećati bolje tokom mjera koje su preduzete zbog pandemije korona virusa.

Eksperti iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su upozorili ljude na kozumiranje alkohola i šta alkohol može donijeti u ovoj situaciji. “Alkohol je potpuno beskorisna strategija kod suočavanja sa stresom dok ste u izolaciji zbog korona virusa”, kazao je stručnjak iz WHO. Ali ipak, stručnjaci otkrivaju da je osjećaj usamljenosti, besciljnosti, neizvijesnosti i dosade potpuno normalan u ovakvim okolnostima u kojima smo trenutno i da ljudi ne treba da brinu da se to samo njima dešava, skoro cijeli svijet kroz isto prolazi.

To je sve dio psihičkog obrambenog sistema čovjeka i da je bolje izraziti sve te osjećaje nego da ih skupljate u sebi. Ako već morate, ili ako već imate toliku želju, popijte čašu vina ili piva uz ručak ili večeru, ali pretjerivanje nikako nije preporučljivo jer su velike šanse da će izazvati još veći osjećaj depresije u nekom trenutku. “Kada ste zatvoreni u kući najvažnije je da održavate neku rutinu jer će vam upravo to dati osjećaj kontrole i reda. Pored toga, za psihičko i fizičko zdravlje je najvažnije da se zdravo hranite, vježbate i spavate “,rekla je dr. Ajša Malik iz WHO.

Svaka uspješna ideja koja se bavi stanjem stresa izgrađena je na istom principu: treba tačno znati šta nam to prouzrokuje stres i kako se on kod nas manifestuje, kako fizički tako i emocionalno. Kad znate svoje tijelo i okidače i simptome, mnogo lakše ćete izbjeći stresne situacije ili ćete naći način, ako do njih ipak dođe, da se sa njima lakše nosite.

Preporučujemo