Novo

Hrvatska objavila nova pravila: Ovo su uslovi za turiste koji žele ući u Hrvatsku: Ovaj dokument morate imati!

Donesena su nova pravila koja glase da državljani Hrvatske mogu da prelaze granicu bez obavezne samoizolacije. 

Međutim za državljane koji su strani su i dalje pravila stroga. Promet na granicama i cestama je oživio nakon ukidanja propusnica i samoizolacije. U Hrvatsku je do 13 sati ušlo preko 600 stranaca a predviđa se da će taj broj još dosta rasti. Vladimir Mićović, član Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije i direktor županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo je rekao za Dnevnik.hr da je sada najbolje vrijeme da se počnu popuštati mjere.

“Epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji, ali i kompletnoj Hrvatskoj je jako zadovoljavajuća. Mi smo u redu najuspječnijih zemalja po broju ljudi koji su zaraženi. Rezultati su iz sedmice u sedmicu sve bolji”- rekao je Mićović.

Uvjeti za prelazak granice su sljedeći, pored toga je i objašnjeno pod kojim uslovima hrvatsli građani smiju da napuste svoju zemlju i da se u nju vrate.

“Najbitnije je to da hrvatski građani ne moraju nakon dolaska u zemlju ići u samoizolaciju. Ali prilikom dolaska a granicu oni dobijaju letke u kojima piše kako treba da se ponašaju prvih 14 dana. Mora itekako da se zadovolje određeni kriteriji, kao naprimejr da se svaki dan mjeri tjelesna temperatura, rekao je Vladimir Mićović.

Rekao je još da takvi građani nakon dolaska u zemlju svoja kretanja moraju da dovedu do minimuma, a ukoliko primjete da imaju povećanu temperaturu obavezno je da se jave epidemiologu.

Ostatak teksta možete pročitati na linku koji se nalazi OVDJE.