Novo Savjeti Zdravlje

Hitno upozorenje: Evo šta oblik vaše stolice govori o vašem zdravlju: Odvratno, ali morate znati!

Morate znati da postoje različiti načini da otkrijete da li je sve sa vašim zdravljem u redu.

Jedan od najučinkovitijih način je analiza stolice.

Kada kažemo analiza stolice ne mislimo na laboratorijsku analizu nego na mali pogled na stolicu nakon obavljene nužde. Možda će vam ovo biti malo neugodno, ali još teža može biti ozbiljna bolest.

Šta to miris, oblik, boja i veličina stolice govore o zdravlju vašeg organizma?

Kao što smo već i kazali, stolica i njena obilježja mogu puno reći o situaciji u vašem organizmu.

Oblik stolice:

Karakteristična su slijedeća 4 oblika, a svaki nosi posebnu poruku vešeg organizma i na šta bi trebali obratiti pažnju.

1. Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz prehrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da se stolica predugo zadržala u debelom crijevu. Zbog toga trebate povećati unos vlakana koja pospješuju probavu.

2. Voluminozna ili grudočasta stolica obično upućuje na opstipaciju i dehidraciju. U ovom slučaju prehranu je važno uravnotežiti biljnim vlaknima, potrebno je pojačati unos tekućine i tjelesnu aktivnost.

3. Stolica u mekim komadićima upućuje na potrebu pročišćavanja crijeva zdravijom prehranom i tekućinom, ali ovakva učestala stolica smatra se blagom dijarejom i može biti znak bolesti crijeva.

4. Vodenasta stolica je stolica koja se najmanje zadržava u crijevima, odnosno, prebrzo prolazi kroz probavni trakt. Ona je prerijetka, prezasićena vodom i simptom je proljeva. Ukoliko duže potraje posjetite svog ljekara.

Možda jeste odvratno, ali obavezno pogledajte šta i u kojem obliku izbacujete iz sebe, vjerujte da vam neće naštetiti ako pogledate.

Veličina stolice

Tvrda i mala stolica uzrok su konzumiranja hrane s malom količinom vlakana. Osim boje stolice kod najteže bolesti debelog crijeva i ovo može biti jedan od pokazatelja. Uz to će se pojavljivati zatvor i veliko naprezanje za vrijeme objavljanja velike nužde.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement