Novo

HITNO se oglasio epidemiolog Kon: Jutros objavio VAŽNU VIJEST: CIJELA Srbija je OVO čekala!

Danas je epidemiolog Predrag Kon izjavio da je Srbija na izlasku iz epidemije i da ulazi u period sporadičnog javljanja korona virusa, te je dodao da se takozvani “džepovi” mogu javljati i tokom juna mjeseca.

“Mi definitivno izlazimo iz perioda epidemije. U toku jučerašnjeg dana smo bili na 0,8 posto pozitivnih od broja testiranih. Kada padne ispod 0,5, to je sporadično javljanje”, rekao je Kon.

Isto tako, Kon je rekao da za sada nema govora o otvaranju staračkih domova.

“Dok je virus još u cirkulaciji, on može da uđe u kolektiv gdje su osjetljivi, kao što su domovi za njegu starih. Otvaranje domova za sada ni slučajno, onog momenta kad ne bude virusa u cirkulaciji, onda će to biti adekvatno propraćeno”, rekao je on.

Govoreći o testiranju na antitjela, ovaj epidemiolog je rekao da građanin, ukoliko ima pozitivan nalaz, treba da ode kod doktora, odnosno infektologa, imunologa ili virusologa.

“Oni moraju da budu odmah ispitani i da im doktori objasne šta dalje. Anketiranje te osobe potrebno je da se vidi gdje je moglo da dođe do njegovog zaražavanja”, objasnio je doktor.

Kako je rekao, zaštitne maske će biti obavezujuće za sve starije od 65 godina i za hronične bolesnike i u nastupajućem periodu tokom ljeta.

“Dok ne objavimo da nema virusa više uopšte i rezultat ne bude ‘nula’. Tada kada bude i oni mogu da se opuste”, zaključio je Kon na kraju.

Iako smo na izlazu epidemije, vrlo je važno da se još malo strpimo, do samog kraja kada ćemo moći normalno živjeti.

Oglasi – Advertisement