Građani slave, više ne moraju da plaćaju ove račune: Konačno zakon koji smo svi čekali, ovo morate čuti

0
32

Građani Crne Gore neće više biti uslovljavani da plate dugove koji su stariji od dvije godine, kako bi im se priključila struja ili voda, predviđeno je novim prijedlogom Zakona o zaštiti potrošača koji je predstavila tamošnja vlada.

Jovo Rabrenović iz Ministarstva ekonomije nakon sjednice je izjavio da će potrošač novim zakonom više da bue zaštićen. Kako on kaže, potrošači će biti zaštićeni tako što trgovac neće moći da mu isključi struju ili vodu ako želi povesti postupak protiv njega, osim ako je to sud presudio, ako je u pitanju rok duži od dvije godine.

-To znači da se potrošači više neće uslovljavati da plate dug koji je stariji od dvije godine da bi mu se primjerice, uključila struja, voda – pojašnjava on. Kako dodaje, trgovac će isto tako imati obavezu da iskače potrošaču na računu kolika su dugovanja i zastarjeli dug, a ne samo koliki je trenutni račun.

-Bit će obavezan iznijeti i kolike su kamatne stope po raznim osnovama koje mora platiti potrošač – navodi. Svaki prodavac će prema novom zakonu imati isto tako i obavezu vratiti kusur potrošaču, a ako ne uradi tako, bez obzira na to koja je svota novca u pitanju, može da bude kažnjen.

Prijedlogom zakona o dopunama i izmjenama Zakona o zaštiti potrošača, Crna Gora se bliži zatvaranju poglavlja 28 Zaštita potrošača i zdravlja u pregovorima koji se vode za pristupanje EU. Rabrenović navodi da ovo sve daje realne šanse da potrošači u CG osjećaju podjednaku zaštitu kao i potrošači u zemljama koje su članice EU, te da podjednako uživaju nivo potrošačkih prava.

Loading..