Magazin Novo Savjeti

Gdje je on, tu je bogata i sretna porodica: Obavezno posadite, makar jednu saksiju!

Kleopatra posljednja egipatska faraonka potapala je jedra svojih brodova u ulje jasmina, kako bi joj vjetar raznosio miris dokom na kojem je vrijeme provodila sa svojim ljubavnikom Markom Antonijem, a često su plovili Nilom.

Tačno iz egipatske oaze Fajum jasmin će doći u Evropu, gdje su ga prenijeli Maori.

U Indiji cvijet jasmina simbol je boga Višne. On je sastojak parfema koji pretenduju da bude vrhunski. Iz Kine se raširila moda pravljenja čaja od njegovih suhih cvjetova. Ulje jasmina aromaterapeuti smatraju za jedno od najvrijednijih i svakako najskupocjenijih esencijalnih ulja koja su napravljena ikada.

Kada su, već ostarjelog, Nikola Makijavelija pitali da li bi volio da se vrati u svoju voljenu i jedinu Firencu, on je odgovorio: “Volio bih samo da još jednom pored mene prođe neka od sestara Gucci, jer zbog njihovog mirisa zaista vrijedi živjeti.” Taj miris zbog koga vrijedi živjeti bio je jasmin.

Mirisni žbun tamno zelenih listova i blistavo bijelih cvjetova, već hiljadama godina plijeni i zaokuplja maštu ljudi sve od dalekog Orjenta do Mediterana. Njegov nastanak je  iz daleke Kine i Indije. Danas, on se plantažno uzgaja u Alžiru, Maroku, Egiptu, Turskoj, Italiji i Francuskoj gdje su plantaže ove plemenite biljke pod kontrolom kompanije Chanel, a tamo se dobija najkvalitetnije i naskuplje ulje jasmina.

Cvjetovi se beru samo dva dana u toku godine i to u vremenskom intervalu od 4:15h do 7:30h. Vjeruje se da je tada energetski i mirisni potencijal ulja jasmina najveći i najmoćniji. Ono što se tada ubere predstavlja cjelokupnu godišnju berbu od koje se dobija, posebnom enflerage tehnikom, skupo i kvalitetno absolut ulje.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

 

Oglasi – Advertisement