Novo Savjeti

Farmerke vam puštaju boju? Uz ovaj trik bit će kao nove, i više sigurno neće izblijediti!

Vremenom farmerke, pogotovo one tamnije, potpuno izblijede.

Da biste sačuvali njihovu originalnu boju, stručnjaci vam savjetuju da se pridržavate ovih pet ključnih pravila.

1. U obučno vodu dodajte puno soli, i u takav rastvor potpoite farmerice. Ostavite da tako odstoje sat vremena, a poslije ih operite u veš mašini. Bilo da ste obukli pantole tek nekoliko puta ili da su potpuno nove i tek kupljene, primjenite ovaj postupak jer do djeluje kao fiksator boje.

2. Nove famerke je potrebno prvo oprati u sirćetu. Jednu šoljicu alkoholnog sirćeta sipajte u pregradu za deterdžent, a farmerke trebate oprati na programu za hladno pranje bez deterdženta i omekšivača. Sirće će također fiksirati boju.

3. Potrudite se da farmerke uvijek perete okrenute naopako i to samo sa tamnom odjećom.

4. Perite ih uvijek na nisim temperaturama, a ako imate vremena najbolje ih je oprati na ruke. Trebate ih potopiti u lavor u hladnoj vodi, u vodu sipajte deterdžent za pranje te ih ostavite tako da odstoje oko 15 minuta, a nakon toga isperite. Topla vode puno brže ispite boju.

5. Pokušajte da izbjegavate sušenje farmerki u sušilici. Visoke temperature jako štete materijalu, samim tim i boji, a pored toga mogu izdeformisati kroj farmerki.

Crne farmerke su klasik i must have u ženskom ormaru. One su jako praktične te su jako dobar izbor za sve svakodnevne prilike.

“Ja im vraćam crninu bojom za vunu i pamuk koju kupujem na pijaci, a može se naći i po trgovinama. Stavim u veći lonac vodu, razmutim farbu, obično dodam duplo nego što piše, stavim u vodu da prokuva, namočim veš i mokar stavim u vodu, te kuvam pola sata. Naspem kašiku sirćeta i ostavim da se ohladi, ali ga često promiješam, pritiskam sa varjačom, da se jednomjerno ofarba.

Kad se ohladi izvadim iz boje, prevrnem na naličje i stavim u mašinu, dodam prašak, sirće i pustim da se normalno opere. Kad ih izvadim iz mašine, malo ih prosušim, a onda uključim peglu na najjače, pa sa njom temeljno sušim, tako se u stvari tkaninina zapeče sa bojom. Operem nakon toga, isperem u sirćertu, osušim i onda suve farmerke ponovo sa peglom sušim na najjače oko 10, 15 minuta prelazeći po farmerkama. Tako one više ne puštaju boju”, savjet je jedne od članice foruma za koji kaže da provereno daje rezultate.

Oglasi – Advertisement