Evo kako se pravi zaprška: Mnoge domaćice ne znaju pravu CAKU: Ovako će jelo biti 10 puta ukusnije!

0

MAli broj domaćica zna da zaprška ustvari mora da se kuha najmanje 20 minuta i koja prava razmjera brašna i masnoće.

Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju, ili se svode na minimalnu mjeru, veliki broj jela su i dalje nezamisliva bez njih, jer doprinose da budu gušća, a sastocji u njima budu puno ljepše i bolje povezani. Razlog zbog čega se izbjegava zaprška leži u njihovoj štetnosti za starije osobe, međutim, ta štetnost može se izbjeći umjerenom upotrebom brašna i masnoće.

Morate znati da se zaprška pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bijele umake ili čorbe koji zahtjevaju svjetlu zapršku, uzima se puter, biljna mast ili margarin, dok se za običnije jela sa malo rumenijom zaprškom može uzeti ulje ili svinjska mast. Obično se zaprška stavlja kao posljednji dodatak, nakon nje se dodaju samo lakši začini.

Zaprška se sprema na slijedeći način:

Prvo zagrijte u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće i dodajte odmjerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se lagano pjeni. Za bijelu zapršku brašno ne trebate dugo pržiti, da bi na kraju zaprška ostala bijela. Za obična jela brašno se prži sve dok ne dobije rumenu boju, a onda zapršku treba pažljivo razrijediti pripremljenom hladnom tečnošću. Pazite da vam se ne napravegrudvice, zbog toga, tečnost dolivajte po malo uz neprestano mješanje, sve dok ne dobijete glatku kašu koja se dalje razrjeđuje onoliko koliko vi želite.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučujemo