Magazin Novo Savjeti

Evo kako da vam muškatle cvjetaju kao lude sve do kasne jeseni: Samo dodajte ovo u saksiju!

Muškatle su jedna od najpopularnijih vrsta cvijeća koje se koristi na našim prostorima. 

Ovu veliku popularnost duguju lakom održavanju i jeftinoj cijeni, a prije svega raskošnoj ljepoti cvijeta svake vrste muškatle.

Saksije sa muškatlama najljepši su ukras svake bašte ili balkona u ljetnom periodu, međutim da li ste znali da mogu da cvjetaju i do kasne jeseni?

Evo kako da i vama upravo ovo uspije!

Ako biljka nema dovoljno joda, razvijaće se jako usporeno i biti će podložnija bolestima. Isto tako, jod u biljkama reguliše protok vode i razmjenu kiseonika te ih tako čini otpornijim. Kod biljaka koje cvjetaju jod produžava vrijeme cvjetanja, ali ga možete koristiti i za druge biljke, kao i za zalivanje povrća u vašoj bašti.

Isto tako, od proljeća do jeseni muškatle je jako dobro dva puta mjesečno zalivati vodom u kojoj se nalazi prehrana za biljke na bazi fosfora, i to je isto tako dobro za podsticanje cvjetanja biljke.

Obezbijediti muškatlama dovoljno joda veoma je lako. Potrebno je da stavite kap farmaceutskog joda u litar vode, a zatim sipajte 50 ml te vode s jodom uz unutrašnje ivice svake saksije. Morate paziti da ne pretjerate jer možete time da oštetite korijen i pripazite da ga ne koristite sa proizvodima za biljke u kojima već ima joda jer će onda doza biti prevelika.

Muškatle su jako zahvalan cvijet, a imaju razne vrste koje se uklapaju na svaki dio dvorišta ili balkona u raznim bojama i oblicima, bilo da su u obliku puzavice ili ne.