Novo Savjeti

Evo kako da uzgojite mrkvu, tikvice i luk na balkonu: Jednostavni trikovi koji provjereno rade!

Slobodno vrijeme koje nam se odjednom ukazalo zbog ove cijele situacije sa pandemijom trebalo bi iskoristiti pametno, a ako imate balkon ili još bolje dvorište, iskoristite ih da svojoj porodici obezbijedite male zalihe domaćeg povrća!

Mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da lako i uspješno uzgojite mrkvu, tikvice i crveni luk u bašti ili u saksijama!

Mrkva

Kako bi uzgojili mrkvu u vašoj bašti prvo treba “protresti” tlo grabuljama i dodati malo đubriva. Mrkva se sije plitko u redove koje treba odavajti oko 35-40 cm. Ako je sadite u saksiju, biće vam potrebna dublja saksija i okrugla sorta mrkve koja nema dugačko korijenje.

Tikvica

Za tikvice prvo treba da znate da zauzimaju puno prostora, pa ih treba saditi malo dalje od ostalog povrća u bašti. Odlično uspijevaju na tlu bogatom humusom jer u njemu rastu brzo i bogato tokom cijelog ljeta, pa čak i početkom jeseni. Redovno berite mlade plodove i nemojte dati da porastu toliko da se u njima razvije sjeme. Mladi plod je naj zdraviji i naj ukusniji.

Crveni luk

Luk se sadi iz lukovica koje se lagano ubacuju u zemlju, šiljatim krajem prema gore. Vrlo je važno da ih se zaštititi od hladnoće i mokrog tla jer je luk vrlo osjetljiv na višak vlage. Ukoliko želite mladi luk, posadite lukovice gusto, gotovo jednu do druge, te ih vadite prema potrebi. Za uzgoj cijelih glavica  trebate praviti malo veći razmak.

Sa ovim savjetima imat ćete lijepu zdravu baštu koja će vam davati jako lijepe plodove.

Oglasi – Advertisement