Evo kako da snizite krvni pritisak bez lijekova, smanjite anksioznost i stres: Naučno potvrđeno!

0

Jedan istraživački tim sa Londonskog univerziteta radio je studiju na temu kardiovaskularnog zdravlja te su došli do jako zapanjujućih rezultata.

Kao uzorak su bili ljudi koji imaju probleme sa povišenim krvnim pritisak i koji imaju razvijenu anksioznost, a onda su ispitali kako razne fizičke aktivnosti utiču na njih, kako navodi BBC.

Oni su odmah na startu uputili test grupu na anaerobne vježbe, tako da su ispitanici morali da trče, voze biciklo i rade aerobik, što je dalo dobre rezultate. Krvni pritisak se kroz nekoliko sedmica ustabilizovao za 8 posto na živinoj skali. Ali, nisu baš sve starosne grupe, ali ni pojedinci sa određenim stanjima, ispratili sve ove zatjevne vrste treninga zbog čega kod njih nije bilo skoro nikakvog napretka.

Nakon toga su stručnjaci riješili da isti ispitanici probaju jogu. Htjeli su da se uvjere da li stvarno joga utiče dobro na mentalno i fizičko zdravlje, te da li zaista može da reducira stres, depresiju i anksioznost, kako navode studije koje skoro svakodnevno čitamo na internetu.

Pet ispitanika je moralo tri sedmice da redovno radi jogu. Išli su tri puta sedmično na časove i pored toga radili je svaki dan kod kuće. Prije početka ovog eksperimenta mjerene su njihove prosječne vrijednosti krvnog pritiska, nivo stresa i anksioznosti, uz pomoć specijalnih testova. Nakon tri sedmice odrađeni su isti ti testovi a nakon njih naučnici su došli do nevjerovatnih rezultata.

Naime, kod 4/5 ispitanika krvni pritisak se reducirao za 10 posto na živinoj skali, dok je kod jedne gospođe od 69 godina reduciran čak za 12%. Svi ispitanici su pokazali i mnogo bolje psihičko stanje a uz to, smanjio se nivo stresa i anksioznosti.

Nakon samo tri sedmice rađenja joge, bez ikakvih lijekova moguće je u velikoj mjeri sniziti krvni pritisak, ali i pored toga popraviti opšte psihičko stanje čovjeka.

Preporučujemo