EVO KAKO DA SE ZAŠTITE I IZBJEGNETE OTROVNE INSEKTE: Doktor Predrag Poleksić objašnjava

0

Vrlo je važno da kada odlučite otići u prirodu da sa sobom ponesete neke konkretne pripravke i preparate.

Komarci se danas smatraju jednim od najčešćih uzroka alergijskih i toksičnih reakcija na koži. Osim komaraca, postoje i krpelji, osovi, stršljeni, paukovi, kaže dermatolog i dermatohirurg dr Predrag Poleksić.

Kao preventivu primijenite tvari koje odbijaju insekte, od prirodnih preparata tu su: kamfor, esencijalna ulja, mentol, sve do svih gotovih tvorničkih pripravaka. Također je dobro imati antihistaminike, aspirin, jer ga možete navlažiti u ustima i staviti ga tamo gdje vas je ubo insekt da biste smanjili i smirili upalu. Ljudi koji su svjesni da mogu dobiti anafilaktički šok, što je najteža posljedica ugriza ose ili stršljena, jer tada dolazi do oticanja i gušenja mekih tkiva, u tom bi trenutku trebali imati adrenalin kao supstancu koja spašava život – kaže dr. Poleksić.

Također preporučuje da se na mjesto uboda pauka nanese hepatrombin gel, nakon čega stavite nekoliko hladnih kompresa. Kod ugriza zmije postupak je isti, osim što oko mjesta na kojem vas zmija ugrize morate nešto vezati.

Ovo razdoblje je idealno za krpelje, a prema određenim istraživanjima čak 70 posto njih nosi infekciju.

Nemoguće je golim okom vidjeti je li krpelj zaražen ili nije, ali važno je što prije izvaditi ga i poslati ga na analizu. Lymeova bolest uopće nije naivna, pa je potrebno uzimati antibiotike najmanje mjesec dana – kaže dermatolog.

Da li ste vi nekada imali problema sa ujedima insekata, bilo to da je komarac, stršljen, obična muha, mrav ili kutoleža? Možda krpelj? Kako ste reagovali u tim momentima?

Preporučujemo