Epidemilozi oštro kritiziraju vlast: SVE JE POGREŠNO: Trebali ste ovo uraditi!

0

Sa korona virusom se bori skoro cijeli svijet već pet mjeseci.

Švedski pristup borbi protiv ovog virusa zaprepastio je svijet koji je u čuđenju nastavio posmatrati jedinu zemlju na svijetu koja nije uvela nikakva stroga ograničenja. S današnjim danom ima više od 33 hiljade zaraženih i preko četiri hiljade smrtnih slučajeva.

Bivša glavna švedska epidemiologinja Anika Linde (Annika) sada je odlučila progovoriti o kontroverznoj strategije te države u borbi protiv korona virusa. Iako je do sada podržavala pristup ove zemlje pandemiji korona virusa koji je predvodio epidemiolog Anders Tegnel (Tegnell), predomislila kada je vidjela koliko smrtnih slučajeva ima Švedska u odnosu na Dansku, Norvešku i Finsku.

Linde smatra da su vlasti trebale uvesti stroga ograničenja u ranim fazama korona virus pandemije da bi virus stavili pod kontrolu, tako piše “The Guardian”.

– Mislim da nam je trebalo malo više vremena da se pripremimo. Da smo zatvorili vrlo rano, za to vrijeme mogli bismo se uvjeriti da imamo ono što je potrebno za zaštitu onih najranjivijih grupa od korona virusa- rekla jesada Linde.

Švedska je imala najmanje restriktivni i strogi pristup borbi protiv pandemije korona virusa. Oni su smatrali kako sa velikim uvjerenjem mogu računati na zdrav razum pojedinaca i njihovu društvenu odgovornost. Švedska javnost i političke strukture i dalje podržavaju Tegnela i agenciju za javno zdravstvo, ali kritike koje je iznijela ugledna epidemiologinja nisu ostale nezapažene te su se nakon ovoga građani zaista uplašili.

Iako su u početku i ostale zemlje smatrale da Švedska radi pravu stvar, ubrzo su promijenili mišljenje, jer se tamo stanje samo pogoršava.

Preporučujemo