Novo

Edukativni video koji pokazuje zašto je važno ostati kod kuće za vrijeme pandemije (Video)

Borba sa korona virusom još uvijek traje i to skoro pa u cijelom svijetu.

Iz sata u sat broj zaraženih se povećava, a nažalost i umrlih je sve više. Dobra je vijest što je svakim danom sve više oporavljenih, što daje nadu da ćemo se lagano osloboditi ovog nevidljivog neprijatelja.

Vlade i ministarstva zdravstva širom svijeta se zaista trude da građanima objasne važnost društvenog distanciranja i ostanka kod kuće.

U to ime, jedan edukativni video je napravio i podijelio i BBC. U videu koji traje malo preko minute pojašnjavaju kako možete imati korona virus, a da toga niste ni svjesni i kako ćete druge na taj način odmah izložiti riziku.

Pojašnjavaju kako možete živjeti normalno i ne znati da ste zaraženi, da možete hodati okolo bez ikakvih simptoma i u roku od sedam dana možete zaraziti dvije do tri osobe u samo jednoj sedmici, te da će se nakon toga broj zaraženih samo povećavati.

Važnost društvenog distaciranja

Svaka od tih osoba zarazi još po dvije do tri osobe i tako se niz samo nastavlja. Ali, BBC-jev video pojašnjava i šta se to dešava ako ljudi ostaju kod kuće, ne idu u trgovinu, ne idu na posao ili u u posjetu prijateljima.

Tom taktikom se broj potencijalnih zaraženih smanjuje s 406 na samo 15 zaraženih osoba.

“To je zapravo razlika između života i smrti”, kaže se u videu i poručuje da se ostane kod kuće što je moguće više, jer to ustvari spašava živote.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=937338000055247