Novo

Druga strana pandemije: Pande se parile nakon 9 godina jer nema turista

Pande Le Le i Ying Ying, dugogodišnji par iz zoološkog vrta Ocean Park Zoo u Hong Kongu, prvi put su se uspješno parile poslije punih devet godina.

Zoološki vrt u kojem ove dvije pande žive zatvoren je od januara zbog pandemije novog soja koronavirusa, tako da su sada one u miru i tišini, bez turista ili bilo koga da ih uznemirava.

Zaposlenici zoološkog vrta su nakon nekog vremena objavili da su ih “uhvatili” u parenju. Svi raniji pokušaji zaposlenika zoološkog vrta da navedu ove dvije pande na parenje do sad su bili bezuspješni.

“Uspješno parenje jako je uzbudljivo za sve nas, pogotovo jer su šanse da će rezultirati začećem veće nego što je to kod umjetne oplodnje”, rekao je Michael Boos, koji je direktor zoološkog vrta.

Inače, ova objava Zoološkog vrta na Facebooku izazvala je i brojne komentare.

“Ljudski uticaj na životinje je zaista predubok”, “Zamislite važnost slobode”, bili su samo neki od njih.

https://www.facebook.com/hkoceanpark/posts/10158044109741390

Iako su najviše ljudski životi ugroženi, jer je dokazano da životinje nisu podložene korona virusu, ovo je čist dokaz da ljudi mnogo utiču na životinjski svijet i to većinom nesvjesno. Ovo nije prvi slučaj u kojem se može primjetiti uticaj ljudskog svijeta. Vjerujemo da ste svi upoznati sa slučajem u Italiji,  gdje su nakon što je proglašena epidemija, delfini stigli čak do luke, a kanali sa vodom su toliko pročišćeni da se ponovo vratio život u njih, odnosno moguće je vidjeti ribe.

Fontane su prepunjene patkama, guskama, a ptičice pjevaju glasnije i ljepše nego ikada.

Oglasi – Advertisement