Novo Savjeti

Domaći slani štapići, bolji nego iz pekare: Spremaju se brzo i lako: Žene dijele najjednostaviji recept!

Ovi slanci su naprosto bolji od onih koje možete kupiti u pekarama.

Za pripremu tijesta potrebno vam je slijedeće:

– 25 g svježeg kvasca

– 250 ml mlakog mleka

– Jedna kašika šećera

– Jedna kašika soli

– Šest kašika ulja

– Šest kašika jogurta

– 480 g brašna

Za štapiće potrebno vam je slijedeće:

– Jedna kašika soli

– Dvije kašike brašna

– na vrh noža praška za pecivo

– po potrebi hladna voda

Postupak pripreme je slijedeće:

U malo veću posudu stavite polabrašna, te dodajte izmrvljeni kvasac, so, ulje, jogurt, šećer pa sve to zamijesite fino sa mlakim mlijekom, neka bude fino glatko tijesto.

Tijesto odmah podijelite na šest loptica. Loptice, zatim, razvijte elipsasto i uvijte ih u male rolatice. Potom, to sve složite na pek papir u tepsiju, premažite ih sa hladnom vodom, a onda pecite na 200 stepeni, nekih 15ak minuta.

Dok se štapići peku, napravite preliv od jedne kašike soli, dvije kašike brašna, na vrh noža prašak za pecivo, promiješati pa dodati vode toliko da smejsa bude malo gušća od one kao što pravite za palačinke.

Na štapiće zatim, nanesite bijeli preliv i vratite u rernu na još dodatnih pet minuta. Pečene štapiće izvadite iz rerne, a onda ih poslužite uz pavlaku, jogurt, kajmak ili sir ili ih možete jest i bez ičega. Nakon što probate ovaj recept nećete moći zamisliti ručak bez slanaca, a nećete pomisliti da ih kupite iz pekare, jer će vaši domaći biti stotinu puta bolji. Najbolje od svega je što ih djeca mnogo vole, te će im biti puno draže jesti sa vama za stolom.