Magazin Novo Savjeti

Domaće lepine, bolje nego u pekari: Peku se 10 minuta, a trebaju vam samo 3 sastojka!

Sastojci za ove preukusne lepine su slijedeći:

600 gr bijelog brašna

4,5 dl tople vode

so po zelji

1 velika kašika suhog kvasca (ravna kasika )

Priprema je slijedeća:

Od ovih sastojaka koje smo predhodno nabrojali zamijesiti mekano tijesto pa ga ostaviti da odmara 30 min. Nakon 30 min kada tijesto odstoji promijesiti ga u malo brašna i sijeci otprilike jednake komade od kojih ćete formirati kugle.

Oklagijom razvaljati kugle u manje krugove kao za pitu ali pazite, krugovi ne trebaju biti pretanki odnosno ako hoćete da vam lepine budu punije razvaljati ih debljine jedan cm.

Nakon što se razvaljali, ponovo pustite da odstoji oko 30 minuta i zatim uz pomoć ravne letvice ili stranom noža koja nije oštra praviti šare na lepinama tzv. mrežice, a i ne morate, ovo je po želji. Mrežice se prave pred samo pečenje lepina.

Umutiti jedno bjelance pa njime premazati lepine prije pečenja, a ko ne voli bjelanca moze odlično poslužiti slatko mlijeko za premazivanje.

Zagrijati pećnicu na najjače zajedno sa plehom u kojem ćete peći lepine pa nakon toga stavljat lepine onoliko koliko može.

Kad su lepine već na pečenju ja uključim pečenje na zrak koje ih lijepo napuše s tim što morate paziti da vam ne pregore jer uključivanjem pečenja na zrak temperatura bude veća a pečenje bude brže te zbog toga treba paziti.

S obzirom da je pleh grijan u pećnici sve vrijeme, ne trebate koristiti papir a ni ulje za podmazivanje – ne brinite, neće se ništa zalijepiti.

Nakon što se lepine ispeku zamotajte ih u krpu.

Oglasi – Advertisement