Novo

Doktoricu pitali zašto ne nosi zaštitnu masku, a onda je dala odgovor koji svi trebaju čuti: Nismo imali pojma!

Pandemija korona virusa idalje traje, sve zemlje regiona se uporno bore.

Trenutno je najgora situacija u Srbija koja ima preko tri hiljade zaraženih. Otkako je proglašena pandemija, nastala je nestašica maski i rukavica. Osim toga, porasla je cijena istih te su se zbog toga građani konstantno žalili.

Doktorica Darija Kisić Tepavčević zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” nalazi se često na udaru medija, koji joj, između ostalog, zamjeraju i to što ne nosi zaštitnu masku. Ona je, gostujući na jednoj od televizija, posebno objasnila iz kojeg razloga ona ne stavlja masku na lice:

– Morate znati da maske nisu za zdrave osobe. One imaju ulogu kada ste u kontaktu sa bolesnima, kada idete u kupovinu imaju itekako smisla jer ne znate u kakvom je stanju osoba pored vas, ali sa razdaljine od dva metra, ipak nemaju nikakvu ulogu. Tako isto se ponašamo i ja i doktor Stevanović na primjer, jer su maske preporuka samo u određenim situacijama – rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

S obzirom da se situacija sa korona virusom skoro i ne jenjava, apeli građanima ne prestaju. Ono što je najbitnije je da se poštuju donesena pravila i odluke vaših kriznih štabova i vlada. Ostanite u svojim domovima te se na taj način nemojte izlagati dodatnom riziku. Ukoliko imate potrebu da napustite svoju kuću obavezno nosite masku i rukavice za zaštitu i obavezno držite razdaljinu od najmanje dva metra.

Često perite ruke i to sapunom i toplom vodom, dobro posušite i nakon ovoga ne morate nanositi dezinfekciono sredstvo jer je sapun sasvim dovoljan.

Oglasi – Advertisement