Novo

Doktor Belojević otkrio šta je u epidemiji korone najopasnije: Ukoliko ovo vidite, okrenite se odmah i bježite!

Popularni doktor Goran Belojević rekao je da u ovim vremenima trebamo zaboraviti na grljenje, rukovanje, ljubljenje, a na pitanje šta se može koristiti ako nisu dostupne maske, doktor je rekao da možemo uzeti bilo koju krpu koju možete kasnije otkuhati.

Može to da bude neka krpa od platna, koja može samo jednom da se nosi, ali poslije nošenja odmah se mora otkuhati kako bi sa nje nestale bakterije.

Ukoliko se nakašljate ili u nju iskigate, onda je ona tada kontaminirana, bacite je odmah, rekao je doktor.

Kihanje – uragan virus

Kada je govorio o širenju ovog virusa, naveo je da kada neko kihne, treba se odmah okrenuti. Virus leti vazduhom, i to je pravi uragan virusa. Odmah se trebamo okrenuti i bježati, bukvalno. Nikako nije vrijeme za gradski prijevoz, jer se zaraza može vrlo lako prenijeti. Moramo se kretati na neki drugi način, da idemo pješke, biciklom, autom, ili da na otvorenom budemo što je moguće više.

Ovaj doktor se potom osvrnuo na sredstvo za dezinfekciju, rekao je kako su povidon jod i alkohol najbolji, te da je jako dobro da se čisti što je više moguće s tim.

Najkritičniji su nos i usta

Kad čistimo površine, kao što su telefon, radimo nešto što se zove sanitacija, odnosno ubijamo djelimično viruse. Veliki broj virusa mogu doći do ovih najkritičnjih tačaka. Ovo je vrlo važan postupak zaštite jer ovim ubijamo viruse. Broj virusa koji uđu u nos i usta smanjit ćemo uz pomoć sanitacije.

Oglasi – Advertisement