Magazin Novo

Dešava vam se da šta god dodirnete da vas opeče struja: Otkriven i razlog tome!

Vjerujemo da ste i vi nekada na svojoj koži osjetili da vas pecne struja kad ste dodirnuli neki predmet.

Istog trenutka ste se pitali šta bi to moglo biti u pitanju, jer vam nije bilo jasno zašto vam se to događa. Zbog toga smo u ovom članku odlučili da vam malo detaljnije objasnimo ovaj fenomen koji pogađa veliki broj ljudi.

Ovo se definitivno više javlja zimi nego ljeti, ali zbog čega je to tako?

Zašto je zimi više pristuan ovaj fenomen nego u ljeto?

Električna energija mnogo teže prolazi kroz zrak, ali na primjer vodena para koja je u zraku može vrlo lako i kvalitetno provesti struju. Nervanoteža električne energije dosta češće javlja zimi zbog toga što se zimi zadržava puno više vodene pare nego tokom ljeta kada je zrak puno topliji.

Kad je zima, struja nema gdje drugo da ide, te se tako zadržava kod nas sve dok je drugi električni provodnik ne prihvati.

Opet s druge strane, kada je zima, svi nosimo debele slojeve krzna, vune i drugih umjetnih materijala. Ovakvi materijali stvaraju elektrostatičke zalihe dok, recimo, ljeti nosimo manje slojeve odjeće koji to ne čine. Naime, sada kad ste upoznati sa tim, možete da shvatite šta treba da činite kako biste izbjegli ove situacije, koje nekada znaju biti neugodne.

Dakle, izbjegavajte vunenu odjeću i sve što je napravljeno od ovog materijala. Pokušajte se držati i za neke metalne površine jer ćete na ovaj način postići ravnotežu. Ovo će vam pomoći da vas struja puno manje puta pecne za neki dio tijela, jer će spriječiti skupljanje elektronskih naboja, ali ako ovo ne pomogne, predlažemo da nabavite osvježivače prostora koji u sebi sadrže vodenu paru.

Oglasi – Advertisement