Danas objavljeno, evo kako će od sada izgledati putovanje u Evropu: Sve se mijenja!

0

Evropska komisija danas je preporučila postupno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regija unutar njih koje imaju sličnu epidemiološku situaciju s ciljem da se spasi što se može od ovogodišnje turističke sezone.

“Sloboda kretanja i prekogranična putovanja su ključni za turizam. S obzirom da zemlje članice uspijevaju ograničiti cirkuliranje virusa, opšte restrikcije za slobodu kretanja se moraju zamijeniti ciljanim, posebnim mjerama. Ukoliko zdravstvena situacija zapravo ne opravdava generalno ukidanje ograničenja, Komisija predlaže postupan i koordiniran pristup koji započinje ukidanjem ograničenja između regija ili zemalja članica koje u dovoljnoj mjeri imaju slične epidemiološke situacije”, tako je objavila Evropska komisija, a prenosi Hina.

Ova komisija je objavila smjernice i preporuke, koje nisu obvezujuće za zemlje članice, međutim oni mogu pomoći u koordiniranom ukidanju ograničenja za putovanja i u postupnom aktiviranju turističke djelatnosti nakon nekoliko mjeseci potpunog zastoja sve zbog pandemije korona virusa.

Vanjske granice Evropske unije ostat će zatvorene do 15. juna ukoliko se svih 27 članica bude pridržavalo preporuke Komisije od prošle sedmice, a unutar bloka Pariz i Berlin razgovaraju o ponovnom otvaranju svih zajedničkih granica.

Austrija je najavila kako razmatra mogućnost otvaranja granica prema Švicarskoj u slijedećih par dana.

Iako je odluka o popuštanju graničnih kontrola u nadležnosti svake članice, izvršno tijelo Evropske unije vjeruje da se vrhunac turističke sezone od mjeseca juna do avgusta mjeseca može ipak djelomično spasiti. Iako je nestrpljivost povećana među građanima, vlade mole za još malo strpljenja, i da se prije svega pridržavaju svih mjera.

Nastavak teksta možete pogledati na linku OVDJE.

Preporučujemo