Magazin Novo Savjeti

Cvjećarka otkrila: Trik da vam orhideje cvjetaju kao lude!

Mnoge dame imaju problem sa održavanje orhideja, jer su kako kažu, jako osjetljive.

Orhideje obično cvjetaju svaka tri mjeseca, a neke vrste orhideja cvjetaju svaka dva ili tri puta u toku godine.

Vrlo je bitno da orhidejama obezbijedite optimalnu temperaturu, pa u toku noći ostavite je da stoji na mjestu gdje je oko 15 stepeni.

Važno je da postoji vlažnost zraka.

Ne morate ih uvijek zalijevati, ponekad je dovoljno da uzmete dvije kocke leda i ostavite ih u saksiju, kako bi orhideje počele da cvjetaju i to za veoma kratko vrijeme.

Kvaliteta vode je od ogromne važnosti, tako da izbjegavajte vodu iz česme. Najbolje je da je pustite da malo odstoji ili, ako ste u mogućnosti, koristite kišnicu.

Od velike je važnosti da pružate dosta njege ovoj biljci, i ona će onda da bude sve ljepša. Ukoliko primijetite da vaša orhideja ima žute, zgužvane listove ili već dugo ne cvate, premjestite biljku, zato što joj možda ne odgovara pozicija.

Jednom kada se navikne na neko mjesto koje joj odgovara, probajte da je ne mičete, a ona će vas nagraditi prelijepim cvijetovima.

Korijen orhideja je njihov najosjetljiviji dio i najčešći je razlog zašto vam orhideje ne uspiju.

Posuda za orhideje treba biti prozirna kako bi znali kakvog je zdravlja korijen. Osim toga ona bi trebala imati dovoljno rupa kako bi zrak strujao između korijenja jer ih to čini zdravima.

Korijen je sklon truljenju zato orhideje zalijevamo tek kada im korijen u potpunosti pobijeli i kada se supstrat osuši.

U slučaju truljenja veće količine korijenja, presadite biljku, odstranite svo trulo korijenje i koristite preparat za sprječavanje gljivičnih bolesti za prskanje korijenja, najbolje je hidrogen 3%.

Oglasi – Advertisement