Novo

COVID-19: Ovi pacijenti najčešće su u kritičnom stanju – još ne znamo zašto

Među pacijentima na odjelima intenzivnog liječenja u bolnicama za liječenje koronavirusa primjećeno je da prevladavaju pretili muškarci. 

Međutim, stručnjaci još nisu sigurni zbog čega.

Ono što se kao uzorak počelo pojavljivati u Kini, dobilo je potvrdu u bolnicama koje se nalaze u Europi i u Sjedinjenim Državama.

“Više muškaraca nego žena ima ozbiljne probleme s korona virusom a među njima je više pretilih nego mršavih”, rekao je Derek Hill, profesor medicinske radiologije na Kraljevskom koledžu u Londonu. Dosadašnje statistike iz britanskih odjela intenzivnog liječenja potvrđuju ovaj fenomen: 73 pacijenata su muškarci, a 73,4 posto ih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Usto, kod pretilih je muškaraca uočena mnogo manja vjerovatnost ozdravljenja kad dođu u kritično stanje.

Oko 42,4 posto pacijenata s indeksom tjelesne težine (BMI) nižim od 30 je ozdravilo i pušteno je kući, u poređenju sa 56,4 posto onih s indeksom manjim od 25, tako piše Jutarnji.

I na odjelima intenzivne njege u francuskim bolnicama “vrlo je velik stepen pacijenata sa velikom tjelesnom težinom”, rekao je intenzivist Matthieu Schmidt iz pariške bolnice Pitie-Salpetriere.

Slično je i u New Yorku.

“Ja bih procijenila da muškarci čine 80 posto pacijenata koje dovoze na intenzivnu”, rekla je doktorica Hani Sbitany koja liječi oboljele od covida-19 u bruklinskoj bolnici.

Zašto muškarce COVID pogađa u baš tolikoj mjeri? Stručnjaci kažu da je još rano za zaključak.

“Zasad je to samo neko zapažanje”, rekao je Jean-Francois Delfraissy koji vodi naučno savjetodavno tijelo francuske vlade o korona virusu. “Još nemamo nikakvo objašnjenje. Ja sam vrlo ponizan prema tom novom virusu. Nismo čuli za ovaj virus do prije tri i po mjeseca i suočeni smo s puno nepoznanica”, kazao je.