Čitav život ovo radite pogrešno: Evo zašto paradajz ne smijete stavljati u frižider: Postoji samo jedno mjesto gdje ga možete držati!

0

Veliki dio takozvanog južnog voća ne bi trebalo držati u frižideru, tvrdi Dietlind Hanrieder koja je profesorica prehrambenih znanosti na njemačkom Sveučilištu Anhalt.

Problem jeste u plinu koji se zove etilen.

Taj plin proizvode jabuke zbog čega će voće koje je smješteno u njihovoj blizini brže istruhnuti. Isti takav plin proizvodi i paradajz koji u frižideru dosta brže gubi aromu. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive, svo ovo voće proizvodi etilen.

Povrće koje je najosjetljivije na hladnoću je patlidžan. Uptkos tome što se s paradajzom možda odlično slažu u tavi, njihova osjetljivost na etilen pokazuje da bi ga trebali držati podalje od paradajza.

Ako se ispravno pohrani, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, patlidžani mogu ostati svježi najviše do deset dana.

Grah u mohuni i karfiol

Za mohune se ne preporučuje da se drže  više od tri dana na hladnom i suhom mjestu. Karfiol bi trebalo držati još i kraće, dan ili dva. Ukoliko se pojave crne mrlje, to su plijesni i to je jasan znak da karfiol više nije za jelo.

Takva plijesan može da sadrži i otrovne, kancerogene sastojke. Neće vam pomoći niti ako mrlje odrežete jer pored njih ima i onih koje se ne mogu vidjeti golim okom.

Mrkve možete čuvati u frižideru, ali je potrebno da ih uklonite iz ambalaže u kakvoj se pakiraju u prodavaonicama. Ukoliko su mrkve na kamari mogu u frižideru potrajati sedmicu dana, ali ako su oprane, očišćene i pohranjene pojedinačno, tada mogu biti dob bit će dobre i četiri sedmice.

Preporučujemo