Novo

Bliži se 15.dan Korona virusa u Srbiji (najkritičniji dan): Evo šta će se tada desiti u Srbiji

Aktuelna premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je rano jutros uvođenje striktnih mjera za kompletnu državu, i dodala je da je pred svima nama veoma teška i jako diskutabilna sedmica.

Zbog čega?

Odgovor na ovo često postavljeno pitanje nam je djelimično dala i ona, ali isto tako i poznati srpski epidemiolog Branislav Nestorović koji je ovih dana najtraženija osoba na cijelom Balkanu. Iz ovoga možemo zaključiti da će, petak koji je pred nama biti najteži dan jer taj dan obilježava dan kada će virus da bude u maksimumu svoje moći, jer kako znamo svaki virus nakon treće i četvrte sedmice od nastanka slabi i gubi svoju moć.

Procijenili smo da će 20. mart (petak) biti upravo taj dan, i da mi bukvalno moramo izdržati ovu sedmicu. Dr. Nestorović  kaže kako je cifra od 5-6 zaraženih dnevno na nivou države odlična vijest i da će Srbija ovo proći poprilično dobro.

Ali, uvijek postoji onaj element neočekivanog, kao što se desilo u Sloveniji kada je sa svega jedan se udvostručio broj oboljelih, a to se isto dogodilo i u mnogim drugim zemljama. Kada je dobio pitanje da li se to može očekivati i u Srbiji ili drugim zemljama okoline, Nestrorović je objasnio da su šanse 90 posto da se neće dogoditi.

Kao primjer naveo je činjenicu da u Aziji virus hara, dok je tek skoro zabilježen prvi slučaj na tim prostorima. Ako se još u obzir uzme i podatak da je taj dan u Srbiju došlo mnogo Italijana ipak se ništa nije značajnije desilo. I pored svega toga, naravno, idalje treba biti jako oprezan i ne treba se opuštati.

Oglasi – Advertisement