Novo Savjeti

Bez korova i okopavanja, uzgojite rotkvice brzo i lako: Ova nevjerovatna tehnika sadnje olakšat će vam život! (Video)

Viseće leje ili izdignute leje su zaista postale inovacija u baštovanstvu. 

Popularni vid sadnje je povoljan iz mnogobrojnih razloga.

Izdignute leje su postale popularne zbog toga što u njima možete da pravite organski kompost, da reciklirate, da dobijete prinos kakvom se niste nadali, a sve to bez ikakvog okopavanja i plijevljenja korova.

Prvo od dasaka napravite kvadrat, a onda u njega sipajte gotov kompost (mada možete da ga napravite i sami), preko komposta možete da dodate brašno napravljeno od sušenja, a onda stavite mljevenje ljuske od jaja. Preko svega toga zatim stavite kartone od jaja, a zatim sloj zemlje. To sve zalijte dobro i sutradan posijte šta god želite.

Salata, mladi luk, rotkvice, bosiljak, začinsko bilje, jagode, peršun, mrkva, šta poželite.

Od sada, imat ćete samo jedan zadatak, a to je da zalivate posijano. Nakon 10 dana videjćete prve izdanke, a ubrzo nakon toga i odrasle biljke.

Ukoliko posijete rotkvice na ovakav način za 30 dana dobićete svježe i zdrave plodove.

https://www.youtube.com/watch?v=9D6NJNd56Ow&feature=emb_title

Ovo popularno proljetno povrće ima vrlo malo kalorija, ali je zato puno okusa i hrskave strukture. Energetska vrijednost rotkvice je mala, odnosno, na 100 g iznosi 16 kcal / 67 kJ, od čega na vodu otpada 95,27%, ugljikohidrata ima 3,40%, a količina proteina i masti je potpuno zanemariva.

Pola šoljice narezanih rotkvica, odnosno, oko 12 rotkvica srednje veličine, osigurava obilnu količinu kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana.

One su izvrstan izvor vitamina C i zadovoljavaju 31,25% preporučenih dnevnih potreba, a ostalih minerala i vitamina ima u tragovima.

Oglasi – Advertisement